Saftig äppelkaka med vaniljsås

När jag var på landet för två veckor sen bakade jag denna smarriga kaka och kokade en vaniljsås. Det blev så gott att det vore brottsligt att inte dela med sig av mitt recept på denna smarriga fikastund. Receptet är i videoformat (med instruktioner) men om ni bara vill ha i textform kan ni skrolla längre ner i inlägget. Fast kolla på videon ändå. Den är gosig.
 
 
INGREDIENSER:
 
äppelkaka:
200g smör + extra till att smöra formen
2dl socker
3 ägg
2,5dl mjöl + 2msk till att strö formen
1tsk bakpulver
1krm salt
1msk kanel + 1/2msk till att strö formen
1/2dl vispgrädde
85g ricottaost
3st äpplen (jag använde vanliga svenska äpplen)
 
vaniljsås:
5st äggulor
1dl socker
1 vaniljstång 
3dl vispgrädde
1dl mjölk
 
GÖR SÅHÄR:
 
äppelkaka:
1. Tärna smöret och vispa poröst med socker. Vispa ner ett ägg i taget.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kanel i en separat bunke. Häll därefter i lite i taget i äggsmeten under omrörning.
3. Häll ner vispgrädden och ricottan och vispa igenom en sista gång tills du får en slät smet.
4. Skär äpplena i mindre bitar. (jag delade först äppelbitarna i fyra klyftor och skar sedan mindre bitar av varje klyfta.) Blanda ner i smeten med en slickepott.
5. Smöra formen och strö formen med mjöl och kanel. Häll bort överskott och häll ner smeten.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175°C i ca 45 minuter. Men alla ugnar kan ju vara olika så börja känna efter med en provsticka efter en halvtimme. Är stickan torr när du tar upp den är kakan klar.
 
vaniljsås:
1. Separera äggulorna från vitorna och vispa ihop äggulorna med sockret.
2. Dela en vaniljstång och skrapa bort kärnorna.
3. Koka upp vaniljen med grädden och mjölken. Sila vaniljgrädden över äggblandningen. Vispa ihop!
4. Häll tillbaka det i kastrullen och låt det koka upp under omrörning. Precis när det börjar puttra upp kan du hälla över det i en kanna och låta det svalna.
(gif)
ENYOY!
 
Angelica Wåhlin

Guud, vad gott!

Sarah

Ser sjukt gott ut :)